Sapun natural, parfum solid natural, exfoliant. Produse cosmetice 100% naturale.


Produse cosmetice 100% naturale. Sapun natural, exfoliant, parfum solid, creme pentru ingrijirea tenului si corpului -
apasati aici

Pagini

miercuri, 11 noiembrie 2009

Sapunul handmade vegetal

Copyright ©2009 Reverto. Toate drepturile rezervate.

Ce este sapunul?

Din punct de vedere chimic sapunul este o “sare”.
Sapunul este obtinut prin saponificarea grasimilor cu o solutie care contine hidroxid de sodiu. Saponificarea este o reactie chimica, caracterizata printr-un proces de hidroliza bazica a grasimilor, care are ca rezultat formarea sapunurilor si eliberarea de glicerina.

Explicat mai simplu, pentru a obtine un sapun sunt necesare trei componente: grasimi, apa si hidroxid de sodiu (sau hidroxid de potasiu pentru sapunurile lichide). Atunci cand acestea sunt amestecate are loc “saponificarea” cu rezultatul ei final – sapunul care contine glicerina.
Produsul finit nu contine hidroxid de sodiu, acesta serveste la obtinerea sapunului, dar prin saponificare este neutralizat. Cantitatea de hidroxid de sodiu este astfel calculata incat, odata cu terminarea procesului de saponificare, orice urma de alcalinitate dispare.

Procesul de fabricatie

Exista mai multe procedee de fabricatie a sapunului.
Pentru sapunurile Reverto am optat pentru Procedeul “la rece”, o metoda traditionala care pastreaza beneficiile nutritive ale uleiurilor pentru ca aceastea sunt doar usor incalzite, fara a fi fierte, astfel incat se obtine un sapun cu mai multa glicerina, care hidrateaza si curata pielea.
Nu sunt adaugate parfumuri sintetice sau intaritori chimici – doar uleiuri vegetale pure, uleiuri esentiale si plante, condimente, flori, toate mixate pentru a crea un sapun fin si hidratant

Sapunul vegetal

Productia timpurie de sapun presupunea ca toate sapunurile sa fie facute din grasime animala. Intre timp au inceput sa fie extrase numeroase uleiuri, moment in care producatorii de sapun au creat sapunurile vegetale. Sapunurile vegetale sunt chimic superioare celor care sunt facute din grasimi animale. Uleiurile vegetale sunt mai usor absorbite de piele, in timp ce grasimile animale astupa porii si agraveaza unele probleme ale pielii, ca de exemplu eczema.

Beneficiile sapunului natural

In general, atunci cand folositi un sapun comun, ca si bonus mai folositi arome sintetice, coloranti sintetici si conservanti chimici.
Sapunul fabricat manual prin procedeul “la rece” retine mai multa glicerina, care catifeleaza in mod natural pielea pentru ca glicerina este cel mai bun umectant, care atrage si retine apa la nivelul pielii.
Ingredientele naturale sunt foarte rar folosite in sapunurile comune.
Majoritatea sapunurilor fabricate manual au ca si ingrediente uleiurile esentiale, diferite plante utilizate pentru culoare, si nici un conservant chimic. Uleiurile esentiale sunt un produs pretios utilizat in aromaterapie pentru imbunatatirea starii psihice si proprietatilor terapeutice pentru piele, iar plantele au proprietati excelente care au fost exploatate inca din antichitate.